• 2_slide-10.png
  • 5_HD_Hemelvaartstoernooi_2024_Web_Streamer_966x123px_v1.png
  • 5_slide2016.png
  • 6_slide-6.png

Softbal is een balsport die je met evenveel plezier prestatie gericht of zuiver recreatief kunt spelen.

Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend "slagteam" (de aanval) en "veldteam" (de verdediging).Om een punt te scoren moet een slagvrouw de bal het veld in slaan en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagvrouw “uit” te maken. Dit “uitmaken” kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen “uit” zijn, wisselen de teams van rol. Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels.

softbalpitcher

Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden.

Vanaf hun achtste spelen meisjes en dames softbal. Wat de mannen betreft, zij hebben het softbal langzamerhand ook ontdekt. In de meeste landen is softbal trouwens geen typische vrouwen- of meisjessport. Naast de jeugdteams zijn er bij de Houten Dragons dan ook Senioren teams voor dames en heren.

Dat softbal makkelijker is dan honkbal is een misverstand! Bij softbal wordt de bal onderhand gepitched waarbij het lijkt alsof dit langzamer gaat. Door de kortere afstanden op het softbalveld is er echter ook minder tijd om te reageren en gaat het spel erg snel. Zie hieronder een filmpje die dit illustreert.  

Wat heb je nodig
Het meeste materiaal, zoals helmen, knuppels, ballen en de uitrusting voor de catcher wordt door de vereniging aangeschaft. Een speler moet zelf een handschoen en (alleen jongens) een toc kopen. 
De Houten Dragons hebben een officieel tenue voor het spelen van de wedstrijden die via de vereniging aangeschaft kan worden. Voor de zaaltraining in de winterperiode zijn zaalschoenen nodig en op de velden gebruiken we  honkbal-, softbal-, voetbal- of kunstgrasschoenen.