• slide-6.png
  • slide-8.png
  • slide-10.png
  • slide-11.png
  • slide-12.png
  • slide16.png
  • slide2016.png

Softbal is een balsport die je met evenveel plezier prestatie gericht of zuiver recreatief kunt spelen.

Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend "slagteam" (de aanval) en "veldteam" (de verdediging).Om een punt te scoren moet een slagvrouw de bal het veld in slaan en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagvrouw “uit” te maken. Dit “uitmaken” kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen “uit” zijn, wisselen de teams van rol. Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels.

softbalpitcher

Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden.

 

Vanaf hun achtste spelen meisjes en dames softbal. Wat de mannen betreft, zij hebben het softbal langzamerhand ook ontdekt. In de meeste landen is softbal trouwens geen typische vrouwen- of meisjessport. Kijk eens naar Amerika waar topwerpsters zo'n 15 % harder werpen dan de beste profpitchers in het honkbal. Naast de jeugdteams zijn er bij de Houten Dragons dan ook Senioren teams voor dames en heren. 

 

Wat heb je nodig

Het meeste materiaal, zoals helmen, knuppels, ballen en de uitrusting voor de catcher wordt door de vereniging aangeschaft. Een speler moet zelf een handschoen en (alleen jongens) een toc kopen.Voor het winterseizoen zijn zaalschoenen nodig en in het buitenseizoen gebruiken we veldschoenen. Er zijn speciale schoenen verkrijgbaar voor honk- en softbal maar als je voetbal- of kunstgrasschoenen hebt voldoen die ook.

De Houten Dragons hebben een officieel tenue voor het spelen van de wedstrijden. Dit bestaat uit een lange, grijze broek met gele riem, witte sokken met gele bies, wit ondershirt met gele mouwen, blauw bovenshirt met Dragons logo en blauwe cap met logo.