• 1_slide HD Familietoernooi Blauw 2020.png
  • 2_slide-10.png
  • 3_HD_Web_Banner_Streamer_20jaar_jubileum_2020.png
  • 4_spierenvoorspierenbanner.png
  • 5_slide2016.png
  • 6_slide-6.png
  • 7_HD_Web_Banner_Streamer_20Jaar_Ani_GIF_v2.gif

In het opleiden van scheidsrechters gaat een verschil komen in de opleiding tot verenigingsscheidsrechter en bondsscheidsrechter. Vanaf 2004 zullen de scheidsrechters opleidingen op verschillende levels gegeven gaan worden.

Level 1

Doel

Leden van verenigingen op een uitdagende wijze, zowel theoretisch als praktisch, kennis laten maken met de belangrijkste spelregels van honk- of softbal en de scheidsrechtersvaardigheden die daarbij een rol spelen.

Bestemd voor

Een ieder die de regels van honk- en/of softbal wil begrijpen en zo mogelijk wil toepassen als scheidsrechter. Te denken valt aan (oudere) jeugdleden, ouders van de jeugdleden en andere geEFnteresseerden.

Duur

Twee avonden / dagdelen van 2,5 uur. E?n in een ruimte waar theorie gegeven kan worden bv kantine en een tweede in een ruimte waar praktische vaardigheden geoefend kunnen worden bv sportzaal.

Kosten

? 27,-- per deelnemer. Deze worden via het bondsbureau in rekening gebracht bij de organiserende vereniging of individu. De organiserende vereniging draagt zorg voor zaalruimte, waarbij de eventuele kosten die daaruit voorvloeien ten laste komen van de organiserende vereniging.
Deze kosten kunnen in overleg met het bestuur later eventueel door de Dragons worden vergoed.

Organisatie

De vereniging organiseert de level-1-cursus. Deze meldt de behoefte aan bij het bondsbureau, regelt de ruimtes, vraagt de docent aan en geeft de data en tijden door. De cursus kan tijdens het hele seizoen gegeven worden. Voor honkbal en softbal zijn aparte cursussen.

Afronding

De deelnemer aan de level-1-cursus ontvangt na het volgen van de beide avonden / dagdelen een certificaat van deelname
Level 2

Doel

Het opleiden van KNBSB-leden voor het leiden van honk- of softbalwedstrijden in de breedtesport.

Bestemd voor

Een ieder die als scheidsrechter wedstrijden wil gaan leiden. Voor degene die aspiratie heeft de top te willen bereiken is deze cursus de eerste stap.

De cursist dient op de dag van het examen de leeftijd van 18 jaar te hebben bereikt.

Duur

De cursus omvat 12,5 uur verdeeld in 5 avonden / dagdelen van 2,5 uur. Vier avonden / dagdelen zijn theoretisch van aard en een avond / dagdeel is bestemd voor de praktijk. De cursus wordt met een examen van een avond / dagdeel afgerond.

Kosten

De kosten bedragen ? 45,-- per deelnemer. Deze worden via het bondsbureau in rekening gebracht bij de deelnemers. Om een level-2-cursus te starten dienen minimaal twaalf deelnemers te zijn geregistreerd. Deze twaalf deelnemers hoeven niet noodzakelijkerwijs van dezelfde vereniging afkomstig te zijn.
Deze kosten kunnen in overleg met het bestuur later eventueel door de Dragons worden vergoed.

Organisatie

Een of meer verenigingen kunnen een level-2-cursus aanmelden bij het bondsbureau. Daar wordt voor de docent en de materialen gezorgd. De organiserende vereniging regelt, in overleg met het bondsbureau, de zaal/zalen en geeft de data en tijden door aan het bondsbureau.

Deze cursus zal voor aanvang van de competitie gegeven worden en wel bij voorkeur in de maanden januari, februari, maart en eventueel april. Voor honkbal en softbal zijn aparte cursussen.

Afronding

De cursus wordt afgerond met een schriftelijk examen. Bij het met goed gevolg afsluiten van deze cursus krijgt de kandidaat een diploma.

Ge?nteresseerd of vragen?
Heb je vragen of ben je ge?nteresseerd? Bel dan even met Arnold Bosman, Marco Odijk of post een berichtje op het speciaal daarvoor bestemde forum-topic.