• 2_slide-10.png
  • 5_HD_Hemelvaartstoernooi_2024_Web_Streamer_966x123px_v1.png
  • 5_slide2016.png
  • 6_slide-6.png

Voor wie het gemist heeft.................

Begin deze maand stond er een leuk artikel over ons aller Joost van Kleef in 't Groentje.
Het was een artikel van de hand van John van Amerongen in het kader van zijn artikelenreeks over vrijwilligers in de sport en het verenigingsleven.

Jullie kunnen het terug lezen in => 't Groentje <= van 2 november maar voor het gemak hebben we het hieronder ook nog een keer bijgevoegd.
Let vooral op de nostalgische foto op de 'Stenen Poort' (toen was onze Joost nog een stuk jonger!)

 Joost van Kleef

Sportvrijwilliger Joost van Kleef Honk- en softbal

02-11-2016, 14:10 | Van de redactie

HOUTEN  Joost van Kleef (26) speelt honkbal en softbal bij de Houten Dragons. "Een hele leuke vereniging", zegt hij over de Dragons. Hij speelt voornamelijk honkbal tegenwoordig.

John van Amerongen

Hij zit al bij de vereniging bijna vanaf het moment dat deze in 2000 opgericht is. "De oprichting dan net niet", zegt hij. Toen was hij er nog niet bij, maar dus al heel erg lang en praktisch vanaf het begin.

"Ik was 10 toen ik begon. Ik deed judo en toen las ik in 't Groentje een advertentie waarin stond dat ze honkballers zochten." In de sporthal bij Klavertje Vier deed hij zijn eerste trainingen. "Vanaf dat moment vond ik het leuk." Het waren trainingen met 30 mensen tegelijk in een gymzaal. Een hele toer, maar de Houten Dragons kregen voor elkaar dat het werkte. Joost leerde zijn eerste honkbalvaardigheden.

NAAR BUITEN In de zomer van 2001 gingen ze buiten trainen en wedstrijden spelen. "In de laagste klasse kan iedereen instromen toch? Dat was nog op de Steenen Poort." In het eerste seizoen speelden ze gelijk competitie. "Het winterseizoen is altijd voor techniek en basisvaardigheden. De jongste jeugd, Beeball, en de pupillen zitten in november en december binnen." In maart beginnen dan de eerste oefenwedstrijden en snel daarna begint ook de competitie weer.

VRIJWILLIGER Sinds zijn 18e speelt hij in Heren 1. Toen hij 14 was, werd hij vrijwilliger. "Ik ben met de jongste jeugd begonnen. Ik vond het leuk om wat voor de vereniging te doen. Leuk om wat voor een ander te doen." Hij heeft 12 jaar met de jeugd gewerkt. Op het moment is hij gestopt als jeugdtrainer. Zijn agenda liet het niet meer toe. Het was moeilijk om op een vast moment in de week zo'n groep jongens te trainen. "Het zou kunnen zijn dat ik over een jaar of twee zeg van : 'Geef me weer een team!' Verder steekt hij gewoon zijn handjes, als hij denkt dat hij ergens mee kan helpen.

TRAINERS COACHES CLUB Joost is hoofdaanspreekpunt van de Trainers/coaches club (afdeling honkbal), de verzamelde trainers en coaches club van de verschillende onderdelen van De Houten Dragons. Honkbal, softbal, beeball en pitcher/catcher.

LEUK Als gevraagd wordt wat hij er leuk aan vindt: "Het is deels een individuele sport, maar eigenlijk moet je het wel doen als team. Als je niet goed functioneert dan moet de rest van het team er staan. Het is en blijft een teamsport." Hij legt uit dat het voor een buitenstander saai kan lijken, omdat spelers veel stil staan. De spelers moeten echter wel gefocust zijn en vooruit denken en anticiperen: "Waar moet de bal naar toe, als hij bij mij komt?" Dan als die bal in beweging komt dan is het opeens heel actief en moet er hard worden gerend.

G-HONKBAL Hij was ook betrokken bij het G-honkbal. De vereniging is er mee gestopt, omdat er niet genoeg leden voor waren. "We hebben alles gedaan om het haalbaar te maken."